28.12.2018.

Zaposleni u Sava osiguranju dobrovoljno dali krv

Sava osiguranje je 27. i 28. decembra, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, sprovelo akciju dobrovoljnog davanja krvi. Zaposleni su ponovo pokazali svoju humanost i solidarnost, i dobrovoljno dali krv.

Prema zvaničnim statistikama, svakom četvrtom čovjeku je neophodna transfuzija krvi u toku života. Krv može dati svaka zdrava osoba, starosti od 18 do 65 godina, nakon obavljenog laboratorijskog i ljekarskog pregleda. Žene mogu davati krv tri puta, a muškarci četiri puta godišnje. Davanje krvi nije bolno i ne stvara naviku, sam proces traje pet do sedam minuta. Ne postoji nikakav rizik za dobijanje bolesti, jer je cjelokupan pribor za uzimanje krvi sterilan i za jednokratnu upotrebu.

Samo pravovremenim i blagovremenim davanjem krvi obezbjeđuju se rezerve krvi za liječenje pacijenata sa djagnozom za koju je potrebno primijeniti terapije krvlju ili krvnim komponentama. Naophodno je da svi zajedničkim snagama što redovnije i u što većem broju, dajemo krv i pomognemo upravo onima kojima je naša pomoć najpotrebnija. Krv, kao lijek, jedino proizvodi čovjek, odnosno ljudski organizam i zamjena za krv ne postoji.

Akcija je sprovedena u svim gradovima Crne Gore, u kojima postoje prostorije Zavoda za transfuziju krvi. S obzirom na to da je broj dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori još uvijek znatno ispod optimalnog, nadamo se da ćemo svojim primjerom motivisati građane i podstaći druge kompanije da se i oni priključe akcijama dobrovoljnog davalaštva krvi. Ponosni smo na naše kolege i zahvalni svima koji su se odazvali pozivu za učešće u ovoj akciji.

Krv vrijedi koliko i život koji je tom krvlju spašen!