21.6.2019.

Humanost na djelu - dobrovoljno davanje krvi

20.06.2019. godine, Sava osiguranje je, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, sprovelo akciju dobrovoljnog davanja krvi. Cilj ove tradicionalne akcije je da se obezbijede neophodne zalihe krvi, koje uvijek nedostaju.

Zaposleni su ponovo pokazali svoju humanost i solidarnost, i dobrovoljno dali krv. U akciji je učestvovalo oko 30 zaposlenih, širom Crne Gore. Cilj ove tradicionalne akcije je da se obezbijede neophodne zalihe krvi, koje uvijek nedostaju.

Prema zvaničnim statistikama, svakom četvrtom čovjeku je neophodna transfuzija krvi u toku života. Krv može dati svaka zdrava osoba, starosti od 18 do 65 godina, nakon obavljenog laboratorijskog i ljekarskog pregleda. Žene mogu davati krv tri puta, a muškarci četiri puta godišnje. Davanje krvi nije bolno i ne stvara naviku, traje pet - sedam minuta. Ne postoji nikakav rizik za dobijanje bolesti, jer je cjelokupan pribor za uzimanje krvi sterilan i za jednokratnu upotrebu.

Samo pravovremenim i blagovremenim davanjem krvi obezbjeđuju se rezerve krvi za liječenje pacijenata sa dijagnozom za koju je potrebno primijeniti terapije krvlju ili krvnim komponentama. Neophodno je da svi zajedničkim snagama što redovnije i u što većem broju, dajemo krv i pomognemo upravo onima kojima je naša pomoć najpotrebnija. Krv, kao lijek, jedino proizvodi čovjek, odnosno ljudski organizam - i zamjena za krv ne postoji.

Akcija je sprovedena u svim gradovima Crne Gore, u kojima postoje prostorije Zavoda za transfuziju krvi. S obzirom na to da je broj dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori još uvijek znatno ispod optimalnog, nadamo se da ćemo svojim primjerom motivisati građane i podstaći druge kompanije da se i oni priključe akcijama dobrovoljnog davalaštva krvi. Ponosni smo i zahvalni svim našim kolegama koje su se odazvale pozivu za učešće u ovoj akciji.

Krv vrijedi koliko i život koji je tom krvlju spašen!