15.10.2020.

Druženje sa Matijom Delićem

Juče smo u Direkciji Sava osiguranja imali veliku čast da ugostimo mladog i talentovanog matematičara Matiju Delića, iz Nikšića.

 

Možda su neki od vas imali priliku da pogledaju prilog koji je emitovan na crnogorskim televizijama i upoznaju se sa pričom o fenomenalnim rezultatima koje je Matija postigao na najstarijem i najprestižnijem takmičenju u matematici, IMO 2020 (International Mathematical Olympiad 2020). U pitanju je Međunarodna matematička olimpijada, koja je po 61. put održana u drugoj polovini septembra, ali zbog epidemiološke situacije u cijelom svijetu -  u online formatu.

Matija Delić je učenik Gimnazije “Stojan Cerović” u Nikšiću. Uz puno rada sam je postigao rezultate i osvojio mjesto koje mu pripada među mladim svjetskim matematičarima: osvojio je srebrnu medalju na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Na olimpijadi je učestvovalo 616 učenika iz 105 država.

 

Nebojša Šćekić i Matija Delić

 

Ovaj skromni maturant se uspješno takmiči od šestog razreda osnovne škole. Plasmani na opštinskim i državnim takmičenjima, ali i ogromna ljubav prema matematici, doveli su ga do vrha. Na pomenutom takmičenju takmičari imaju priliku da urade šest zadataka, mnogi urade samo jedan – i to se smatra uspjehom, kako su objasnili profesori sa PMF-a. Matija je uspješno uradio čak četiri! Prije takmičenja se sprema sa profesorima (PMF) jednom sedmično, po nekoliko sati. Po njihovim riječima, Matija ovakve rezultate postiže samo i isključivo jer vrijedno radi sam, kod kuće. Uspjeh koji je ostvario na matematičkoj olimpijadi otvara vrata svjetskih univerziteta, a Matijini planovi za budućnost vezani su za američke univerzitete.

 

U želji da podržimo mladog Matiju koji je do sada sve postigao ličnim trudom i radom, juče su mu uručeni pokloni u ime Sava osiguranja. Kao motivaciju da nastavi dalje sa istim entuzijazmom i voljom, izvršni direktor Nebojša Šćekić je, u ime našeg Društva, Matiji uručio laptop Lenovo ThinkBook 15-IIL, sa procesorom i7 poslednje generacije, i telefon Samsung A71. Uručenju poklona su prisustvovali: Čedo Delić, Matijin otac, Neško Tomić, šef  Regionalne službe prodaje Centar i Boris Jauković, šef službe za informaciono digitalne tehnologije.

 

Na fotografiji (sa lijeva na desno): Neško Tomić, Nebojša Šćekić, Matija Delić, Čedo Delić i Boris Jauković

 

Naša kompanija je društveno odgovorna, godinama unazad pomažemo zajednicu u kojoj živimo i poslujemo. Nerijetko pomažemo i pojedincima. Ovo je bio način da se zahvalimo Matiji što je prije svega dobar čovjek koji cijeni prave vrijednosti, koji je ambiciozan i  samostalan, koji ima jasan cilj u životu prema kojem ide i koji će sigurno ostvariti - isključivo i samo zahvaljujući sebi, ličnom trudu i radu.

 

Matija Delić je mladić koji bi mogao i koji bi trebao svima da bude primjer i uzor. Skroman, vrijedan, pametan, beskrajno iskren, dobronamjeran i simpatičan. Nikšićani su, sigurni smo, srećni što u njihovom gradu raste i živi talentovani Matija. Vjerujemo i da su svi državljani Crne Gore ponosni na Matiju i da ćemo još puno puta čitati o odličnim rezultatima i uspjesima mladog Nikšićanina.

 

 

 

NIKAD SAMI - SAVA OSIGURANJE