30.11.2022.

Direktori Sava osiguranja uzeli učešće u panel diskusijama na Ekonomskom fakultetu

Kako bi značaj djelatnosti osiguranja, kao i potrebu da se uloga osiguranja, ključni trendovi razvoja i izazovi koji stoje pred crnogorskim tržištem osiguranja približili studentima, akademskoj i stručnoj javnosti, Ekonomski fakultet UCG u saradnji sa Agencijom za nadzor osiguranja je, 25.11.2022. godine, organizovao Dan osiguranja na Ekonomskom fakultetu.

Događaj je otvorio dekan Ekonomskog fakulteta, prof. dr Mijat Jocović, koji je izrazio zadovoljstvo što je ova izuzetno važna tema za privredu Crne Gore, okupila renomirane predstavnike tržišta osiguranja u Crnoj Gori.

Nakon njega riječ je imao, Predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Uroš Andrijašević, koji je istakao da smo jedinstveni u regionu po tome što sva domaća osiguravajuća društva pripadaju matičnim kompanijama čija su sjedišta u Evropskoj uniji, što je poseban kvalitet crnogorskog tržišta.

U radnom dijelu održane su dvije panel diskusije. Prvom panel diskusijom Proizvodi, karakteristike i trendovi crnogorskog tržišta osiguranja modelirala je prof. dr Milijana Novović Burić, dok su učesnici bili: mr Lidija Drobnjak, pomoćnica direktora za nadzor tržišta osiguranja, Agencija za nadzor osiguranja; Nebojša Šćekić, izvršni direktor Sava osiguranja AD Podgorica; Maja Pavličić, izvršna direktorica Grawe osiguranja AD Podgorica; Matjaž Božić, izvršni direktor Lovćen osiguranja AD Podgorica; mr Boris Šaban, izvršni direktor Udruženja Nacionalni biro osiguravača Crne Gore i Ljubica Rafailović, direktorica društva za zastupanje u osiguranju WVP DOO, Budva.

Tokom prve panel diskuje, Nebojša Šćekić, izvršni direktor Sava osiguranja govorio je o crnogorskom tržištu osiguranja koje nije još uvijek u dovoljnoj mjeri razvijeno, ali da se ipak krećemo u pravom smjeru napretka i razvoja ove oblasti privrede. Istakao je da su neživotna osiguranja u većoj mjeri zastupljena u Crnoj Gori i da čak 80 odsto tržišta pripada upravo neživotnim osiguranjima. Rekao je da je razlog nedovoljne razvijenosti taj što uglavnom dominiraju obavezna osiguranja, poput osiguranja od autoodgovornost i osiguranje radnika od nezgode. Dok pravu silku osiguranja, koja oslikava visinu dostignutog razvoja jedne zemlje, daju dobrovoljna osiguranja. Jedan od dva glavna proizvoda koja čine dobrovoljna neživotna osiguranja je Osiguranje domaćinstva. Uz ovo osiguranje je pomenuo i Osiguranje imovine koje je najznačajnije dobrovoljno osiguranje, međutim na kupovinu ovih polisa osiguranja u veliko mjeri utiču banke, koje kao uslov uzimanja kredita traže da stan mora da bude osiguran i tu možemo reći da dobrovoljnost nije na zadovoljavajućem nivou. Drugo po veličini dobrovoljnih osiguranja je Kasko osiguranje automobila. Ovdje veliki dio finansiraju lizing kuće i one kao uslov traže kasko osiguranje novih automobila za kupljene nove automobile...

Drugom panel diskusijom Izazovi tržišta osiguranja – kuda dalje? modeliraio je prof. dr Vladimir Kašćelan, a učesnici su bili: prof. dr Jelena Kočović, Ekonomski fakultet Beograd; mr Branko Barjaktarović, direktor Agencije za nadzor osiguranja; mr Nataša Janičić, predjednica Crnogorskog aktuarskog društva i direktorica Sektora tehnike osiguranja u Sava osiguranju; prof. dr Ana Lalević Filipović, Ekonomski fakultet i mr Milan Raičević, doktorand na Ekonomskom fakultetu Podgorica.

Tokom prvog Dana osiguranja na Ekonomskom fakultetu, održana je i zanimljiva prezentacija na temu Osiguranje katastrofalnih rizika mr Hrvoja Paukovića, direktora Hrvatskog ureda za osiguranje.

Za više od stotinu studenata Ekonomskog fakulteta koji su bili prisutni na događaju, organizovan je Kviz znanja tokom kojeg su morali da odgovore na pitanja iz oblasti osiguranja. Najbolji su nagrađeni vrijednim nagradama, koje se obezbijedila sva osiguravajuća društva među kojima je i Sava osiguranje.

Osiguranje je, posebno danas, jako važno u mnogim aspektima naših života. Polisa osiguranja predstavlja vrstu zaštite, nudeći finansijsko pokriće, u slučaju mnogobrojnih nepredviđenih oklonosti kojima smo svakodnevno izloženi. Iz tog razloga je važno jačanje svijesti o osiguranju ne samo na nacionalnom, već i na globalnom nivou. Cilj ovog podizanja svijesti i jeste upoznavanje ljudi sa prednostima ulaganja u plan ili polisu osiguranja.

Sava osiguranje je uvijek spremno da podrži projekte u kojima se promoviše značaj obrazovanja, jer je znanje glavni pokretač napretka i razvoja, a najznačajniji nosioci znanja i ideja su upravo mladi ljudi.

 

NIKAD SAMI – SAVA OSIGURANJE