Početak juna i prve prave ljetnje temperature najavile su sezonu godišnjih odmora i dugih putovanja automobilom. Da li ste sigurni da će Vaše vozilo bez problema obaviti sve zadatke koji ga očekuju tokom ljetnjih mjeseci i vrućina koje nam predstoje?

Ukoliko već niste, vrijeme je da pripremite Vaše vozilo za predstojeću ljetnju sezonu. U nastavku možete pročitati naše predloge – šta je sve potrebno uraditi kako biste bezbrižno dočekali predstojeće visoke temperature i ugodno putovali tokom ljeta.

 

Stavite ljetnje gume

Zamijenite zimske ljetnjim gumama, ukoliko to još uvijek niste uradili. Na taj način ćete smanjiti buku, a povećati udobnost vožnje, sačuvaćete zimske gume koje se na visokim ljetnjim temperaturama brže troše. Prije montaže ljetnjih guma provjerite njihovu istrošenost, pa ukoliko ima potrebe zamijenite ih novim. Ne zaboravite da provjerite i rezervni točak, naročito ako se spremate za put. Jednom mjesečno provjeravajte pritisak u gumama. Pravilno napumpane gume doprinose bezbjednijoj vožnji, optimalnoj potrošnji i dugotrajnosti pneumatika.

 

Kočnice

Vlaga, puno kiše, snijeg, so po putevima – sve to ostavlja tragove na Vašim kočnicama. Redovno provjeravajte ispravnost kočnica, po preporukama proizvođača Vašeg vozila ili češće – a posebno ukoliko planirate duže putovanje. Provjerite istrošenost kočionih pločica i pakni, ali i funkcionalnost ostalih djelova kočionog sistema. Ako uočite bilo kakvo odstupanje od pravilnog rada kočionog sistema, posjetite servis.

 

Trap

Podešavanjem trapa na fabrički predviđene mjere, postiže se stabilnost vozila i racionalnija potrošnja guma i goriva.

 

Akumulator

Visoke ljetnje temperature testiraju krajnje mogućnosti Vašeg akumulatora. Provjerite ispravnost akumulatora, očistite koroziju sa kontakta i klema, zategnite ponovo sve spojeve. Provjerite nivo elektrolita i po potrebi dospite destilovanu vodu. U slučaju istrošenosti akumulatora, zamijenite ga novim.

 

Proverite signalizaciju

Provjerite sva svijetla na vozilu, zamijenite pregorjele sijalice i osigurače novim. Provjerite podešenost farova – loše pozicionirani farovi su najčešći uzrok loše vidljivosti noću. U slučaju da su farovi spolja požutjeli i izgrebani, ispolirajte ih.

 

Metlice brisača

Dotrajale i iskrzane metlice zamijenite novim. Oštećene metlice mogu uzrokovati smanjenje vidljivosti kada vam je to najpotrebnije. Osim toga dotrajale metlice mogu trajno izgrebati vjetrobransko staklo. Provjerite nivo tečnosti za pranje vjetrobrana i po potrebi je dopunite.

 

Provjerite klimu i dezinfikujte ventilaciju

Kao i svim sistemima u vozilu, i klima uređaju je potrebno održavanje. Provjerite stanje klima uređaja u Vašem automobilu, pritisak, koncentraciju i količinu rashladne tečnosti, moguće curenje sistema, po potrebi zamijenite filter kabine (polen filter) i očistite ventilacione kanale.

U servisu u kojem održavate Vaš automobil interesujte se za čišćenje i dezinfekciju klima uređaja. Osim što će vožnja biti neuporedivo prijatnija, čišćenje i dezinfekcija će garantovano ukloniti neprijatne mirise, sve bakterije i zagađivače iz sistema klime.

 

Obavezna oprema

Provjerite sadržaj i funkcionalnost obavezne opreme. To se posebno odnosi na sigurnosni trougao, prvu pomoć i zaštitni prsluk. Takođe provjerite dizalicu i rezervni točak. Nabavite sprej za brzu popravku guma. Nabavite aparat za gašenje požara i redovno ga servisirajte.

 

Provjera nivoa tečnosti

Provjerite nivo svih tečnosti u vozilu, rashladne, kočione, servo... Nabavite tečnost za pranje vjetrobranskog stakla za ljetnji period. Takve tečnosti sadrže dodatke za efikasnije uklanjanje insekata sa vetrobrana.

 

Dječija sjedišta

Ako prvi put putujete sa novim članom porodice, ono o čemu morate da razmislite je nabavka odgovarajućeg dječijeg sjedišta. Ne samo zato što je to zakonska obaveza za svu djecu, od rođenja do visine 135cm, već zato što se radi o bezbjednosti i životu onih koje najviše volimo. Nabavka bezbjednog i pouzdanog autosjedišta za djecu je jedna od prvih, ali i najvažnijih kupovina za Vaše dijete i zato obratite pažnju na specifikaciju i rezultate nezavisnih testiranja.

 

Auto galanterija

Nabavite nekoliko sitnica koje će vam olakšati vožnju u vrelim ljetnjim danima. Prije svega to je štitnik za vjetrobransko staklo koji će olakšati ulazak u vozilo. Zavjesice za bočna i zadnja stakla, držači za sitnice, čaše, mobilne telefone i navigaciju mogu da učine vožnju prijatnijom.

 

Nosači sportske opreme i rekvizita

Ukoliko ste zaljubljenik u prirodu i avanturista koji nikada nema mjesta da ponese sve što mu je potrebno, možda je sada pravo vrijeme da nabavite nosače tereta ili sportskih rekvizita. Nosači sportskih rekvizita će pomoći da svoj bicikl, kajak ili kanu ponesete u svaku avanturu, i to na jednostavan i bezbjedan način. Ako imate veliku porodicu i nikad dovoljno mjesta za prtljag, treba da razmislite o kupovini krovnog kofera. Pravilan odabir krovnih nosača i kofera će pomoći da sve što Vam je potrebno ponesete sa sobom na praktičan, bezbjedan i elegantan način.

 

Navigacija

Ako planirate put možda je pravo vrijeme da nabavite navigaciju i uživate u vožnji bez brige kako ćete i kada stići na odredište. Ukoliko imate navigaciju, ne zaboravite da ažurirate mape prije odlaska na put.