Sava osiguranje sponzor vazduhoplovne manifestacije “Fly in Berane”

Aero klub Berane, od 21. do 23. jula, na Aerodromu Dolac u Beranama, realizovao je manifestaciju pod nazivom “Fly in Berane”.

Glavne "zvijezde" ovog događaja bile su letjelice avio-entuzijasta iz Berana, Trstenika i Zrenjanina. Nakon pauze duže od 10 godina, obnovljene su letačke aktivnosti u Beranama, kojima je prisustvovalo više od 300 posjetilaca.

Učesnici AK Trstenik su došli u Crnu Goru sa dva aviona Piper Warior 161 i 7 članova posade. Svaki avion je letio sa po dva putnika i ostvarili su ukupno preko 20 letova. Posjetioci su imali prilike da vide letove vazduhoplova hidro avio regate, MontAdria, koja broji oko 15 aviona.

Kako je rekao Momčilo Božović iz Aero kluba Berane, cilj manifestacije je da se promoviše rad udruženja koje od 2012. godine nije imalo redovnih aktivnosti. Klub su 2018. godine oživeli entuzijasti iz Berana, a njihovu sportsku organizaciju sada čini 10 redovnih članova.

Podršku u organiziji ovog događaja, pored Sava osiguranja, pružili su portal Sky4Us, Aero klub Trstenik i Aero klub Zrenjanin.

“Jednom kada probaš letjeti, hodaćeš zemljom sa pogledom okrenutim prema nebu, zato što si gore bio i zato što se gore želiš vratiti.”

 

Kratka istorija kluba

Vazduhoplovna istorija Aero kluba Berane započeta je slijetanjem aviona na područje ovog grada 1925. godine, a prva obuka pilota obavljena je u oktobru 1954. godine. U bivšoj Jugoslaviji postojala su dva centra za obuku pilota tadašnje srednje vazduhoplovne škole iz Mostara, jedan u Puli i drugi u Beranama.

Pristanišna zgrada je izgrađena 60-tih godina. Tada je uspostavljen i redovan putnički saobraćaj na liniji Berane – Podgorica – Berane i Berane – Beograd – Berane. Saobraćali su DC 3 avioni, a u kratkom periodu i foker. Pista dužine dva kilometra i poslije mnogo godina, odolijeva vremenu.

Mnogi piloti civilnog i vojnog vazduhoplovstva su stekli svoja prva pilotska iskustva upravo na ovom aeodromu.

Već 1955.godine ovaj aeroklub postaje vazduhoplovna organizacija sa najvećim brojem članova u zemlji i proglašavaju ga za najbolju vazduhoplovnu sportsku organizaciju. Članovi kluba su tokom 90-ih godina, bili su višestruki osvajači Republičkih i Državnih takmičenja, prvenstveno u aeroreliju i preciznom slijetanju.,

Nakon početka ratova, sredinom 90-tih, prestali su sa obukama i sportskim aktivnostima.

 

NIKAD SAMI – SAVA OSIGURANJE

× Ocijenite stranice

{{title}}

Sklenite zavarovanje ali Pridobite ponudbo

{{claimText}}

{{title}}

Pridobite ponudbo

{{claimText}}

{{title}}

{{zavText}}

{{claimText}}

SKLENITE ZAVAROVANJE OBNOVITE ZAVAROVANJE ali PRIDOBITE PONUDBO

PRIDOBITE PONUDBO

{{zavText}}

{{title}}

{{claimText}}

{{secText}}