Nebojši Šćekiću, izvršnom direktoru Sava osiguranja, produžen mandat - intervju za portal Bankar.me

Nebojši Šćekiću, izvršnom direktoru Sava osiguranja, produžen je mandat na još pet godina. Ovim povodom, Nebojša Šćekić je dao intervju za portal Bankar.me, gdje je govorio o postignutim rezultatima Sava osiguranja u 2023. kao i o planovima za tekuću godinu.

 

  1. Kako ocjenjujete prošlu poslovnu godinu kada je u pitanju Sava osiguranje? O kakvim rezultatima je riječ? 

Poslovna 2023. godina je bila rekordna godina za Sava osiguranje. Godinu smo završili sa pozitivnim finansijskim rezultatom u iznosu od 2,66 miliona eura, što je za 0,56 miliona eura ili 26,5 odsto bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu. Ostvarena neto dobit veća je i od planirane i to za čak 1,15 miliona eura ili 76,8 odsto. Ovo je ujedno i najbolji rezultat poslovanja na crnogorskom tržištu osiguranja u protekloj godini.

Glavni generator rasta neto dobiti Društva u prethodnoj godini bila je bruto fakturisana premija, tj. njen rast od čak 18,8 odsto. Pomenutim rastom bruto fakturisane premije uspjeli smo da učvrstimo drugu poziciju na domaćem tržištu neživotnih osiguranja tj. povećamo tržišno učešće na 21,6 odsto, ali i dostignemo rekordan iznos bruto fakturisane premije (20,67 miliona eura).

Protekla godina bila je rekordna i po pitanju riješenih šteta. Riješili smo 9,62 miliona eura šteta ili 42,3 odsto više nego u prethodnoj godini. Ovako velik rast riješenih šteta posljedica je rješavanja dvije velike štete po osnovu kojih smo isplatili 2,1 miliona eura, što nije ugrozilo poslovanje Društva, niti bitnije uticalo na rezultat poslovanja, jer je Društvo imalo obezbijeđeno adekvatno reosiguravajuće pokriće.

Osiguravajuća Grupa Sava postigla je takođe sve zacrtane ciljeve za 2023. godinu. Ostvarila je snažan rast i odličan rezultat poslovanja, uprkos problemima izazvanim olujama i poplavama koje su pogodile Sloveniju, ali i cijeli region. Globalna politička situacija, posebno rat u Ukrajini, takođe je uticala na naše poslovanje kroz inflaciju, ali uprkos tome, u Osiguravajućoj grupi Sava smo održali stabilnost i rast. Sve članice Grupacije su ostvarile dobar rast prihoda, što se ogleda u skoro 15-postotnom povećanju našeg ukupnog obima poslovanja na 910 miliona eura. Rastu su najviše doprinijele bruto premije neživotnih osiguranja, koje su na slovenačkom tržištu porasle za 19,5 odsto, a na inostranim za 21,7 odsto. Rast je ostvaren i kod životnih osiguranja, i to za 7,5 odsto na slovenačkom tržištu i za 13,6 odsto na inostranim tržištima. Veoma dobre rezultate postigla su i društva koja se bave penzijskim osiguranjem, upravljanjem zajedničkim fondovima i asistentskim uslugama. Sava Re je takođe prošle godine ostvarila zavidne rezultate.

Time smo premašili planiranu neto dobit Grupe koja je na kraju protekle godine iznosila gotovo 65 miliona eura.

Vremenske nepogode, koje su zadesile region u ljeto 2023. godine, imale su negativan efekat na dobit Grupe u iznosu od 27,4 miliona eura, međutim, ti su gubici ublaženi rastom bruto fakturisane premije u oba segmenta (neživotnih i životnih osiguranja), sjajnim rezultatima Save Re na međunarodnim tržištima reosiguranja, ali i sjajnim rezultatima Grupe na polju investiranja i upravljanja finansijskom imovinom.

Kapitalna snaga Grupe ostala je na visokom nivou, u okviru optimalnog raspona kapitalizacije. Grupa je takođe bila uspješna i na polju unapređenja svojih suštinskih strateških prioriteta (orjentisanost na klijenta, unapređenje poslovanja i održivi razvoj).

U septembru 2023. godine, rejting agencija S&P Global Ratings, a u junu ove godine i rejting agencija AM Best potvrdile su rejting "A" Save Re i Zavarovalnice Sava, sa stabilnim izgledima.

Na kraju, u industriji osiguranja smo već navikli na različite izazove, za koje smo u najvećoj mogućoj mjeri spremni pod okriljem sveobuhvatnog upravljanja rizicima. 2023. godina donijela je brojne izazove koji su testirali našu izdržljivost i posvećenost u različitim oblastima. Zadovoljan sam i ponosan što smo kroz naporan rad, istrajnost i posvećenost našim klijentima, ostvarili svoje poslovne ambicije i nastavili da radimo bezbjedno i uspješno. Stajali smo čvrsto uz naše osiguranike i podržavali ih, uvjeravajući ih iznova da čak i u teškim trenucima nisu „Nikad sami“.

 

  1. Kakvi su rezultati poslovanja za tekuću godinu i kakva su vam očekivanja za cijelu 2024. godinu?

Tokom protekla četiri mjeseca, Sava osiguranje je fakturisalo 7,67 miliona eura premije ili 18,5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, što predstavlja rast od 1,20 miliona eura. Najveći rast premije u apsolutnom iznosu, kako u odnosu na prošlu godinu, tako i u odnosu na plan, bilježimo kod osiguranja od posljedica nezgode, osiguranja motornih vozila (AK) i osiguranja od autoodgovornosti (AO).

Tržišno učešće našeg Društva povećalo sa sa 19,8 odsto, koliko je iznosilo na kraju aprila 2023. godine, na 20,2 odsto na kraju aprila 2024. Bitno je istaći i da smo tokom četiri mjeseca ove godine riješili oko 3 miliona eura šteta.

Na osnovu podataka o tome kako smo započeli ovu godinu, očekujemo da ćemo ispuniti ovogodišnje, veoma optimistično zacrtane ciljeve.

Želimo da zadržimo jednu od liderskih pozicija na domaćem tržištu osiguranja, kada su u pitanju svi bitni pokazatelji poslovanja, prije svega profitabilnost i solventnost. Za nas najbitnije od svega je naravno i da ostanemo siguran i pouzdan partner našim klijentima a u isto vrijeme i našim zaposlenima.

 

  1. Čime ste se vodili kada ste postavljali planove za ovu godinu, koje ciljeve ste postavili, šta će Vam biti najvažnije?

S jedne strane smo se rukovodili rezultatima iz prošlosti, i to ne samo iz prethodne godine, a sa druge strane obučenošću i sposobnošću tima koji je spreman da takve rezultate opet isporuči. Važan dio naših ovogodišnjih planova odnosi se na prilagođavanje procesa rada zahtjevnim uslovima našeg tržišta, koje se stalno mijenja.

U pogledu razvoja, nastavljamo da slijedimo naše strateške smjernice, stavljajući klijenta u centar naših aktivnosti i pružajući mu kvalitetno korisničko iskustvo. Za sve vrste osiguranja razvijamo proizvode i dodatne usluge prilagođene potrebama tržišta, koje obogaćujemo održivim elementima važnim za bolju budućnost svih. Uz promišljene investicione odluke, takođe postajemo energetski efikasniji i ekološki prihvatljiviji, što se ogleda u smanjenju našeg karbonskog otiska. Podjednako je važna i naša posvećenost društvenom i prirodnom okruženju, koju već više od jedne decenije pokazujemo kroz korporativno volontiranje. Na nivou Osiguravajuće grupe Sava, tokom prethodne godine realizovali smo više od 5.000 sati volonterskog rada, što u ovoj godini planiramo da prestignemo.

Povjerenje, posvećenost i srdačna podrška su bile ključne za naš uspjeh i zaista sam srećan što definišu ono za šta se Sava osiguranje i naša Grupacija zalažu. Vjerujem da ćemo, kao društvo dobrih ljudi, nastaviti da rastemo zajedno, podstičući pozitivne promjene i inspirišući jedni druge, naše klijente i zajednicu.

Naš slogan „Nikad sami“ je ujedno i obećanje, koje je protkano kroz sve naše planove i aktivnosti, u želji i nastojanju da stojimo uz svakog pojedinca, porodicu i lokalnu zajednicu u budućim vremenima.

  1. Da li su u planu neke inovacije u ovoj godini bilo u oblasti novih proizvoda, prodaje, poslovanja? 

Inovacije u osiguravajućoj industriji su ključne za prilagođavanje zahtjevnim i promjenljivim potrebama tržišta i održavanju konkurentnosti. Uz razvoj komunikacijskih i prodajnih kanala za sveobuhvatnu podršku, radićemo i na kreiranju novih proizvoda u skladu sa potrebama naših klijenata. U našem fokusu će i dalje biti uspostavljanje novih kanala prodaje, jačanje sopstvene prodajne mreže i bankarskih prodajnih kanala.

Pored dobrog poslovnog rezultata, naš strateški cilj i dalje ostaje klijent u fokusu. Digitalnom transformacijom i fokusom na klijenta prilikom kreiranja svih naših rješenja, trudićemo se da kao i do sada pratimo svjetske trendove, implementirajući ih u svijet osiguranja, kako bismo bili što bliži našim klijentima.

Digitalizacijom procesa rada, online prodajom i kalkulacijom premije za postojeće proizvode uz razvoj novih proizvoda i procesa koji podržavaju održivost i smanjenje karbonskog otiska, sigurni smo da ćemo i ubuduće poboljšavati konkurentsku poziciju Sava osiguranja na tržištu uz povećanje zadovoljstva naših klijenata.

 

  1. Odbor direktora Akcionarskog društva Sava osiguranje, produžio Vam je mandat na još pet godina. Šta možemo očekivati od Sava osiguranja u narednim godinama?

Uz zahvalnost na ukazanom povjerenju članovima Odbora direktora, ističem da je privilegija biti na čelu tima Sava osiguranja u Crnoj Gori, koji čine stručni, inovativni i posvećeni profesionalci, zaslužni za sjajne rezultate naše kompanije u prošlosti i garant za one koji su u planu i kojim ćemo se i ubuduće ponositi. Naša prioritetna usmjerenja i dalje će ostati razvijanje procesa tako da naše usluge budu dostupne tamo gdje ih klijenti očekuju i na načine koji pružaju najbolje moguće korisničko iskustvo.

Razvijanje vještina i kompetencija zaposlenih, kreiranje radnog ambijenta koji stimuliše kreativnost, održavanje imidža odličnog poslodavca, uz već pomenutu posvećenost potrebama i očekivanjima naših korisnika i tržišta, biće naša prioritetna usmjerenja na kojima ćemo raditi.

Želimo da budemo profesionalni, transparentni i efikasni na svakom koraku, i da pri tome ne samo ispunjavamo, već i da prevazilazimo očekivanja klijenata i tržišta.

Gradimo na odličnim temeljima, zbog čega smo čvrsto uvjereni da smo sve to u stanju da postignemo uz dalju digitalizaciju procesa. Svjesni smo da će i naredni period biti pun izazova, ali smo dobro pripremljeni. To su potvrdile i dvije rejting agencije, dajući našoj Grupaciji odlične ocjene finansijske snage, sa stabilnim izgledima.

 

  1. Kako generalno ocjenjujete tržište osiguranja u Crnoj Gori i rezultate ostvarene tokom 2023. kada je u pitanju ukupna premija? Kakvi su trendovi? 

Neto dobit sektora neživotnih osiguranja u 2023. godini porasla je za 18,5 odsto ili 1,40 miliona eura u odnosu na prethodnu godinu, a dostigla je cifru od 8,99 miliona eura. Sva osiguravajuća društva na crnogorskom tržištu osiguranja u protekloj godini su pozitivno poslovala. Posebno je bitno naglasiti da mi u Crnoj Gori, za razliku od svih ostalih u regionu i šire, nismo došli do tih rezultata podizanjem cijena. Uspjeli smo da u najvećem broju slučajeva od efekata inflacije i sveopšteg rasta cijena zaštitimo naše klijente. Koliko dugo ćemo to moći raditi i dalje, je već drugo pitanje.

Kada je riječ o bruto fakturisanoj premiji, crnogorsko tržište neživotnih osiguranja u prošloj godini poraslo je za 10,3 odsto, odnosno ukupno je fakturisano 95,83 miliona eura premije. Nominalni rast u odnosu na prethodnu godinu iznosi 8,92 miliona eura, prije svega zahvaljujući rastu premije po osnovu autoodgovornosti, auto kaska i zdravstvenih osiguranja, mada se rast zabilježio i kod većine ostalih vrsta osiguranja.

Mislim da je sve navedeno rezultat dobrog stanja i stabilnosti tržišta osiguranja u Crnoj Gori i ne vidim razloga da tako ne bude i u narednim godinama. Približavanje EU će svakako podići atraktivnost crnogorske ekonomije, pa mislim da će i to dodatno doprinijeti još bržem rastu i većem kvalitetu domaćeg tržišta osiguranja.

 

  1. Šta su trenutno najveći izazovi na crnogorskom tržištu osiguranja? Šta su eventualne kočnice daljem razvoju sektora? 

Glavni izazovi u branši osiguranja se ne mogu odvojiti od izazova sa kojima se suočava cijela naša ekonomija. Konstantna politička previranja, inflacija, klimatske promjene i razni izvori globalnih kriza koje se prelivaju na nas su naravno nešto na šta mi iz osiguranja ne možemo uticati, a što na nas ostavlja traga i utiče na to kako ćemo raditi i koliko ćemo biti uspješni. Uz sve to, tržište je u procesu prilagođavanja pravila u našoj branši sa pravilima koja važe u EU, prije svega IFRS 17 i Solvency II, što zahtijeva dosta angažovanja naših stručnjaka ali i kapitala. Ako idemo dalje u razlaganje situacije kroz izazove, moram reći da smo mi i dalje nedovoljno razvijeno tržište osiguranja u kojem i dominiraju obavezna osiguranja. Građani još uvijek nisu dovoljno edukovani o tome koliki je značaj osiguranja, a iskreno ni država to ne shvata, za šta dijelom i mi osiguravači snosimo odgovornost. Sve su to neke kočnice koje nas usporavaju ali ne zaustavljaju.

Duboko sam uvjeren da tržište osiguranja ima snage da ih sve prebrodi i ubijeđen sam da su naši „slavni dani“ tek pred nama. Naši klijenti mogu biti mirni, znajući da su svi njihovi rizici koje su prenijeli na nas kvalitetno osigurani, reosigurani i pod kontrolom i da ćemo zajedno sa njima u hodu prevazići bilo koji novi izazov koji nas očekuje u budućnosti.

 

  1. Koje vrste osiguranja dominiraju kada je u pitanju domaće tržište? Da li se situacija može promijeniti? 

Tradicionalno, najveće učešće u ukupnoj premiji neživotnih osiguranja bilježi osiguranje od autoodgovornosti koje se u posljednje dvije godine kreće oko 46 odsto. Ovaj procenat se polako, iz godine u godinu, smanjuje ali je i dalje visok. Slijede osiguranje od posljedica nezgode sa učešćem od oko 13 odsto i ostala osiguranja imovine sa učešćem od oko 11 odsto. Upravo su to vrste osiguranja koje bilježe odnosno nastavljaju rast i u ovoj godini. Tako je, tokom protekla četiri mjeseca, ostvaren rast premije osiguranja od autoodgovornosti u iznosu od 1,96 miliona eura ili 15,6 odsto, zatim rast premije ostalih osiguranja od imovine u iznosu od 1,32 miliona eura ili 24,7 odsto i rast premije osiguranja od nezgode u iznosu od 1,03 miliona eura ili 24,7 odsto.

Mislim da se situacija polako mijenja i da će procenti učešća neautomobilskih osiguranja rasti u budućnosti. Velika dominacija prije svega AO premije, svakako je odlika nerazvijenih tržišta i mislim kako se mi kao tržište budemo dalje razvijali, mijenjaće se i taj odnos. Želja svih nas je da u godinama pred nama raste učešće neobaveznih osiguranja jer će to biti signal da ekonomija Crne Gore ide krupnim koracima naprijed.

  1. Gdje mislite da osiguravajuća kompanija može da napravi najveću komparativnu prednost na tržištu u odnosu na druge? Gde vidite svoju komparativnu prednost?

U vremenima gdje je jedina konstanta stalna promjena, ako tako mogu da kažem, mislim da će sposobnost brzog prilagođavanja na iste biti ključna ne samo za stvaranje neke komparativne prednosti, već i za sam opstanak na tržištu osiguranja. Osiguravajuće kompanije, htjele to ili ne, moraju pratiti trendove koje donosi digitalizacija, moraju biti inovativne pri kreiranju proizvoda i usluga, a sve u cilju zadovoljavanja specifičnih potreba klijenata. To svakako i uz obaveznu automatizaciju procesa rada i razvijanje digitalnih platformi za jednostavnije korišćenje usluga. Njegovanje korisničkog iskustva uz pružanje izvanredne korisničke podrške kroz različite kanale komunikacije je ključ za zadržavanje postojećih i dobijanje novih klijenata. Jednostavno i transparentno korisničko iskustvo prilikom kupovine polisa osiguranja, uz personalizaciju usluga prema potrebama i preferencijama klijenata je nešto čemu težimo i za šta mislimo da uz već rečeno može donijeti komparativnu prednost.

Naravno da je veoma važno i privilegija imati iza sebe snagu brenda, kakva je Osiguravajuća grupa Sava, koja je u regionu sinonim za povjerenje i sigurnost. Naša transparentnost u poslovanju i orijentisanost ka društvenoj odgovornosti prepoznati su od strane naših klijenata i sigurno povećavaju našu komparativnu prednost na tržištu.

Kao dokaz da smo na pravom putu pokazuju i uporedni rezultati za prva četiri mjeseca 2024. i isti period prošle godine, gdje je Sava osiguranje ostvarilo rast premije od 18,5 odsto, dok je premija na tržištu neživotnih osiguranja veća za 16,1 odsto. Naše tržišno ućešće je veće za 0,4 procentna poena i iznosi 20,2 odsto, čime smo dodatno učvrstili drugu poziciju na domaćem tržištu osiguranja.

Osiguravači koji uspješno integrišu tehnologiju, prilagode svoje proizvode i usluge potrebama modernih potrošača i istraže nova tržišta i oblasti osiguranja imaju značajnu perspektivu za rast i uspjeh u budućnosti. Kroz inovacije, digitalizaciju i fokus na korisničko iskustvo, osiguravajuće kompanije mogu značajno unaprediti svoje poslovanje i konkurentnost na tržištu.

Dakle, imamo visoke ciljeve, ali imamo i čvrste temelje, bogato iskustvo, mnogo stručnosti, motivacije i hrabrosti. Imamo srce i osećaj za druge, što nas spaja “u društvu dobrih ljudi” i to je naša ogromna konkurentska prednost.

 

Nebojša Šćekić, izvršni direktor Sava osiguranja - intervju za portal Bankar.me (youtube.com)

 

Izvor: Portal Bankar.me 

× Ocijenite stranice

{{title}}

Sklenite zavarovanje ali Pridobite ponudbo

{{claimText}}

{{title}}

Pridobite ponudbo

{{claimText}}

{{title}}

{{zavText}}

{{claimText}}

SKLENITE ZAVAROVANJE OBNOVITE ZAVAROVANJE ali PRIDOBITE PONUDBO

PRIDOBITE PONUDBO

{{zavText}}

{{title}}

{{claimText}}

{{secText}}