Zeleni karton je obavezan dokument ako se vozilom domaće registracije putuje u inostranstvo. Dakle, zelena karta je pasoš vašeg motornog vozila i neophodna vam je ukoliko planirate put u određene strane države.

Posjedovanjem zelene karte obezbjeđujete osiguravajuću zaštitu za eventualne materijalne i nematerijalne štete koje možete pričiniti trećim licima u saobraćajnoj nezgodi u zemlji i inostranstvu.

Dakle, kada svojim vozilom putujete  u inostranstvo gdje registarska tablica nije dokaz o osiguranju, potrebna vam je zelena karta. Zelena karta se izdaje isključivo za vozila sa crnogorskim tablicama, uslov je za ulazak i važi na teritoriji svih evropskih država, gdje se koristi kao polisa osiguranja od autoodgovornosti.

Ovo važi za zemlje Evropske unije, kao i gotovo sve države u regionu. Zeleni karton nije potreban jedino ako putujete u Srbiju, sa kojom je Crna Gora sklopila sporazum o međusobnom priznavanju polisa obaveznog osiguranja. Ovaj dokument se izdaje tamo, gdje je vozilo osigurano prilikom registracije i važi do isteka polise.

Za dobijanje zelenog kartona neophodno je priložiti na uvid:

  1. Polisu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti
  2. Saobraćajnu dozvolu

Zelenu kartu obavezno ponesite pri odlasku vozilom u inostranstvo, a prije polaska provjerite datum važenja, odnosno isteka dokumenata.