Tehnička ispravnost vozila je veoma važan faktor bezbijednosti saobraćaja.

Samo tehnički ispravno vozilo može biti garancija za bezbjednu vožnju, što je i uslov za registraciju vozila.

Iako sva vozila koja učestvuju u saobraćaju moraju biti tehnički ispravna, gotovo svako četvrto vozilo ne prođe tehnički pregled. Ako ste jedan od "neispravnih", ne ljutite se, jer svrha tehničkih pregleda jeste da se otkriju nedostaci na vozilu koji mogu uticati na sigurnost vašeg vozila i putnika u njemu, ostalih učesnika u saobraćaju (pješaka, biciklista, ostalih vozila itd.), kao i osigurati da vozila svojim saobraćanjem što manje utiču na okolinu.

Tehničkim pregledom motornog  vozila se takođe utvrđuje da li je vozilo opremljeno propisanom opremom i uređajima, da li su isti ispravni i da li udovoljavaju uslovima iz propisa za sigurno učestovanje u saobraćaju. Obavezan je za sva motorna vozila (automobili, motori, autobusi i sl.) i priključna vozila (osim radnih mašina).

Tehnički pregled može biti redovan i vandredan. Redovan tehnički pregled vozila, vrši se jednom godišnje, a za vozila na motorni pogon i priključna vozila kojima se vrši javni prevoz (ili prevoz opasnih materijala) i za vozila na kojima se vrši obučavanje kandidata za vozače, svakih šest mjeseci.

Sava Car posvećeno je bezbijednosti saobraćaja i saglasno tom opredjeljenju, posjeduje tehničke preglede širom Crne Gore.